събота, 12 февруари 2011 г.

Да живее революцията на египетския народ!





От миналата сряда - около 14 часа - в Египет, и по-специално в Кайро, поддръжниците на президен-та Хосни Мубарак нападат мирно настроените, но решени да поискат оставката му, маси, искащи демократична свобода и социални подобрения. Въоръжени с всички видове оръжия, на камили, ко-не и автомобили, започнали атаките си първо на площад Тахрир в Кайро, а по-късно в целия град. Като резултат от тези престъпления( в които армията все още не се намесва, статистиката показва четирима убити и 4000 ранени.


Революцията продължава, докато не бъдат изпълнени исканията на масите!

Решителността, смелост и издръжливост на протестиращите в Египет със сигурност са пример и за социалните движения в Европа. Европейците могат да научат много от тунизийците и египтяни, за това как да се справят с властниците, които се опитват да потъпчат волята на народа.


За 13 поредни дена, от 25 януари насам, най-вече млади демонстранти излязоха на улиците в Кай-ро и много други египетски градове, като броят им във вторник и петък миналата седмица е стигнал до един милион. Първите успехи на бунтовниците са, че дните на стария диктатор са очевидно преброени. Между другото - той явно се е погрижил добре за този случай - на 04.02. британският вестник "Гардиън" (‘The Guardian’) съобщил, че Мубарак и семейството му имали "запаси" на стой-ност 30 до 50 милиарда евро в швейцарски и английски банки.



Във всеки случай ,обаче, си личи, че исканията на демонстрантите и опозиционните сили за сега се ограничават само до "политическа реформа" и въпроса за оставката на Мубарак. Въпросът за необ-ходимостта от промени и в икономическите структури, като предпоставка за посрещане на социал-ните потребности на хората, все още играят незначителна роля. Също така, въпросът за съществе-на промяна в предишната външна политика и ролята на Египет в Близкия изток, до момента не е бил съществено обсъждан.

Поради тази причина, липсата на организирана лява сила, с ясни програмни идеи, в момента може да бъде разглеждана като минус, който прави по-лесно насочването на движението към "свободни избори", в които само една група от египетската висша класа, ще бъде заменена от друго буржоазно обединение, без да бъдат направени каквито и да било промени в полза на хората.



www.kommunisten.eu
UZ – Unsere Zeit, Sozialistische Wochenzeitung, Nr.6-2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар