четвъртък, 22 август 2013 г.

Роджър Уотърс призовава музикалния свят за бойкот на Израел


Легендарният британски музикант Роджър Уотърс, който на 30 август ще изнесе концерт в София, призовава колегите си за културен бойкот на Израел.

Звездата от "Пинк Флойд" отправя призива си с открито писмо.

"Пиша ви сега, братя и сестри от семейството на рокендрола, за да ви помоля да се присъедините към мен и хиляди други артисти по света, и да обявим културен бойкот на Израел.

Моля ви, присъединете се към мен и нашите братя и сестри в глобалното гражданско общество, за да обявим нашето отхвърляне на апартейда на Израел в окупирана Палестина, като се заречем да не свирим в Израел и да не приемаме никаква награда и финансиране от институция, свързана с неговото правителство, докато страната не започне да спазва международното право и всеобщите принципи на човешките права", се казва в посланието.

Призивът на Роджър Уотърс дойде след завършилия трети кръг от преговори между Израел и палестинската власт. Палестинците обвиниха Тел Авив, че не допускат американския представител Мартин Индик.

Уотърс неведнъж е бил обвиняван в антисемитизъм. Той обаче отхвърля нападките и припомня, че баща му е загинал в бой с нацистите по време на Втората световна война. Наскоро музикантът нарисува в Белгия на балон прасе със звездата на Давид.

Броени дни след първия концерт от европейския етап на The Wall Tour 2013, състоял се в рамките на белгийския фестивал Werchter на 18 юли, Роджър Уотърс се оказа в епицентъра на огромен скандал, свързан с политическите му убеждения и в частност с директните му послания срещу нехуманните според него действия на Израел спрямо Палестина.

Всичко това се случва четири месеца след публичния, широко отразен и шумно дискутиран призив на Уотърс за културен бойкот на Израел заради отношението към палестинците в страната и в окупираните територии.

Още тогава, при това не за първи път, основателят на Pink Floyd, който ще "постави" The Wall за първи път в България, бе обвинен в антисемитизъм, въпреки че посланията му са изцяло политически и касаят кървавия конфликт между Израел и Палестина.

Повод за поредната вълна на критика срещу 69-годишния музикант стана публикация в еврейския ежедневник The Algemeiner, която цитира изявлението на равин Ейбрахам Купър и разказа на израелски фен на Роджърс, станал свидетел на шоуто му в Белгия.

Именно реакцията на последния към факта, че върху емблематичното гигантско летящо прасе, използвано от години като ключов реквизит на The Wall Live, е изобразена Звездата на Давид, и разпространеното от него видео, документирало унищожаването на балона от публиката на концерта, разгневи Купър, който е един от ръководителите на Центъра "Симон Визентал".

"С тази отвратителна проява Роджър Уотърс декларира посланието си кристално ясно – забравете за Израел, какво значение има мирът в Близкия Изток. Уотърс открито мрази евреите. Това видео е, меко казано, шокиращо. Единствените, които би трябвало да адмирират посланието на този фанатик, са членовете на Мюсюлманското братство", заявява Купър в писмото си до Algemeiner.

Именно до него е адресирано отвореното писмо на Уотърс, публикувано на стената в официалната му страница във Facebook на 1 август 2013 г., което можете да прочетете в оригинал по-долу:




В 21 век все още съществуват стени, които разделят хората. Една от тях се намира в Западния бряг на р. Йордан. Израел я изгражда, оправдавайки се, че така ще спре атентатите. Но реално тя завзима незаконно земята на палестинците в Западния бряг, позволява нарастване на напрежението и заселването на еврейски заселници, които според международното право нарушават правата на палестинците, отнемайки им земята и селищата.



Вижте още:

Стената, Франк Томпсън и как рок-музикантът Роджър Уотърс преоткри историята ни

Няма коментари:

Публикуване на коментар