вторник, 7 януари 2014 г.

Колумбия: ELN минава в настъпление


На 1 януари 2014г, втората по големина колумбийска бунтовническа групировка ELN (Армия за национално освобождение) е взривила с експлозиви четири петролни кладенеца по дължината на газопровода Caño Limon – Coveñas, в щата Северен Сантандер.
Според съобщения на медиите, взривовете са причинили огромен пожар и са принудили местните хора временно да напуснат домовете си.
Властите били взели мерки, за да предотвратят по-нататъшните екологични проблеми след атаките, и са започнали реконструкция на повредените петролни кладенци. 



Тези атентати са първата атака на ELN за 2014 г. През последните няколко месеца, бунтовническата армия е извършила координирано редица атаки срещу петролната промишленост на Колумбия , обявявайки война на Мултинационалните петролни компании. Според властите, по-рано през седмицата, петима бунтовници в района, са били убити по време на военни операции.
В публикувано в интернет комюнике на ELN, се заявява, че организацията „обявява война на Мултинационалните петролни компании, ограбващи природните ресурси на страната“. Командирът на Източния фронт на Армията на национално освобождание Мануел Васкес потвърждава, че „цел на последните атаки са били джобовете на мултинационалите“.
В комюникето, подписано от Васкес се казва и това:  „Още веднъж, ние потвърждаваме нашата непримирима позиция да се противопоставим на мултинационалните компании и техните репресивни структури: грабителите и експлоататорите на нашите природни ресурси . Колумбия е колония на Северо-американския империализъм – буржоазните елити във властта, на всяка цена и в името на „демокрацията“ доставят природни ресурси, за своите господари – янки.

ИЗТОЧНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар