четвъртък, 2 август 2012 г.

Бетонирай България


Служители на групировката ТИМ дадоха своя „принос” в световното движение „Окупирай”. Корпоративният грийнуошинг (greenwashing (от анг. ) – използване на зелен ПР, с цел измамно да се създаде усещането, че целите на дадена организация са природосъобразни) ОКУПИРАЙ ЮЖЕН ПЛАЖ с участието на популярни лица като Део и Графа си е чиста гавра не само с варненци, които желаят градът им да остане чист и зелен, но и с идеята, изкарала милиони хора по улиците на борба за един по-справедлив свят. Всъщност концертът за „зелена и безопасна морска градина” не е безплатен. Платен е с парите на „Холдинг Варна”, дружество на групировката ТИМ, станало собственик без търг и конкурс на 122 дка от варненската крайбрежна ивица (рекламен клип на събитието: http://www.youtube.com/watch?v=IOZc9goDF7Q).

Мутрите в България пословично са обект на подигравки, измислят се вицове за тях, където са представени като крайно глупави и прости, но в случая са измислили доста хитър начин за манипулация, който да обърка хората, а съпротивата срещу бетонирането на града да се размие. Грубо и арогантно обсебвайки идеята на световното явление "Окупирай" с цел да се всее дезинформация във връзка с протестите за защита на Морската градина, крайбрежната алея и зелените площи на Варна.

Наглостта преминава граници и в страницата във Фейсбук създадена от ТИМ-аджиите – ФЕНОВЕ НА ПРОЕКТ "АЛЕЯ ПЪРВА", където гражданските протести са наречени от администраторите „трагично подсмърчане” на „50 човека във Варна и на 10 в София + журналисти и преминаващи граждани” и се сипят вулгаризми срещу тях. (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=447693621919186&set=a.114961398525745.12326.110054482349770&type=1)


Колкото и странно да ви прозвучи, мутрите са прави в безочието си. Докато в България на протести за справедливи каузи се събират 10-на човека, а на корпоративни ТИМбилдинги платени с мръсни пари ще идат десетки повече, безочието ще царува. Наш е изборът как да противодействаме – с бойкот на брейнуошинг, където изсичането на дървета се представя като зелена политика, с гневни писма до изпълнителите участващи в него или просто като идем повече хора на следващия екопротест и призовем всичките си познати да направят същото.

В противен случай „безплатния концерт” ще го платим всички ние – с природата и с достойнството си.

ПП Концертът събра според медиите над 10 000 души "в пъти повече от групата протестиращи, които се именуват за представители на обществеността"...

Читател на блога


Няма коментари:

Публикуване на коментар