четвъртък, 23 август 2012 г.

Турски депутат отвлечен от кюрдски бунтовници



Депутатът от основната опозиционна сила в парламента на Турция – Републиканската народна партия, Хюсеин Айгюн е бил отвлечен на 13 август. Народният представител заедно с двама свои сътрудници е бил на обиколка в избирателния си район. На връщане към областния град Тунджели, край село Оваджък двама въоръжени бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) нападнали колата му и го отвлeкли. По-късно освободили двамата му сътрудници, единият от които е журналист от турския всекидневник „Акшам“, но задържали депутата.

След  два дни в плен Айгюн е освободен на 15 август. По думите на самия депутат, той е държан в планински район и с него са се държали с уважение. „Това са млади момчета – деца на нашата страна. По този начин те искаха да привлекат вниманието на обществеността и да покажат, че желаят мир. Те ме помолиха по-активно да способствам за разрешаването на кюрдския въпрос и прекратяването на огъня. Те ми казаха, че ме разглеждат като дружески настроен депутат”, коментира Айгюн. Той посочва, че отвличането е организирано от група от 6-7 души на около 22-25 г. „Те бяха много интелигенти момчета, ако имаха възможност да се обучават в университети, те най-вероятно биха имали успешен живот”, споделя депутатът.

Често революционерите от ПКК отвличат войници и местни представители на властта, за да ги пускат в замяна на освобождаването на други бунтовници. Най-малко 115 бунтовници са убити от офанзивата на турската армия срещу тях, започнала на 23 юли, съобщават властите. Според медии отвличанията са отговор на атаките срещу бунтовниците. Айгюн е юрист, известен с разработки във връзка с човешките права и с остри изказвания срещу политиката по кюрдския проблем на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Това е първият случай от началото на въоръжената борба на ПКК, когато кюрдски революционери отвличат член на парламента. Първата военна операция на Кюрдската работническа партия е проведена на 15 август 1984 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар