петък, 10 август 2012 г.

В Испания арестуват, ако храниш бедните


В Испания няколко души откраднали продукти от супермаркет, за да ги дадат на бедните. Полицаите не оценили подвига на Робин Худ – крадците били задържани и изпратени в полицейски участък, предаде Голос России. Както разказали самите задържани, тази акция е своеобразен протест против мерките на строги икономии в страната. Освен това, благородните разбойници били възмутени от новото разпореждане на властите – сега кофите за боклук край магазините за храни, кафенетата и ресторантите ще се заключват. В разгара на кризата бедните хора все по-често се опитват да намерят храна именно там.

По-рано властите на испанския град Жирона в северната част на Каталуния разпоредиха да бъдат монтирани заключалки върху кофите за боклук, намиращи се в близост до хранителни магазини, за да не може никой да рови за храна в тях. По този начин кметството се опитва да сложи край на ставащата все по-популярна във времето на криза практика за ровене в боклуците, която застрашава здравето на хората и провокира силни социални тревоги в обществото, съобщава “Евронюз”.

Не всички са подкрепили обаче инициативата на местните власти. Служител на един от магазините отбелязва, че много продукти с изтекъл срок на годност все още са годни за употреба. “Те биха могли да помогнат на много хора, хората търсят именно тях в контейнерите”, отбелязва той.

Много жители на Жирона смятат, че със стъпката кметството просто се опитва да замаже проблема, скривайки вредящите на имиджа на града бедняци по-далеч от туристите.

по материали на КРОСС и Блиц

3 коментара:

  1. Защо нищо не давате от България? Къде ви е антифашизмът тука? Или е умрял? :D

    ОтговорИзтриване
  2. Като умре фашизмът, умира и антифашизмът :))

    ОтговорИзтриване
  3. Фашизмът е мъртъв от 1945г.Защо тогава не умирате? Скачай от някой по-висок блок и дим да ви няма!

    ОтговорИзтриване