петък, 5 октомври 2012 г.

Хиляди протестират в Турция срещу война със Сирия

Площад „Таксим” в Истанбул отпреди няколко часа

Хиляди заляха улиците на Анкара и Истанбул след като турският парламент гласува резолюция, разрешаваща на правителството да провежда военни операции в Сирия след сирийски обстрел на турска територия, при който бяха убити петима турски граждани. Това предаде британският вестник „Телеграф”.

Над 5000 души излязоха на антивоенен протест по улиците на Истанбул в четвъртък вечер, който прерастна и в демонстрация срещу управляващата „Партия на справедливостта и развитието”. Протестиращите скандираха лозунги против войната като издигнаха и и антиправителствени транспаранти. 

„Ставаме свидетели на грозна провокация. Турският и сирийският народ не са врагове, но управляващите се опитват да ни въвлекат във война със Сирия заради интересите на САЩ” заяви един от протестиращите.

Призивът „SAVAŞA HAYIR” („Не на войната” в превод от турски) беше най-публикуваното нещо в турския Twitter четвъртък сутринта. 

Междувременно, в Анкара, започналата като мирна, демонстрация, скоро прерастна в сблъсъци с полицията, след като органите на реда се опитаха да попречат на протестиращите да се придвижват из града.



Няма коментари:

Публикуване на коментар