четвъртък, 25 април 2013 г.

Ден на освобождението на Италия от фашизма

25 април

Денят на освобождението от фашизма и немската окупация – национален празник на Италия.



На 25 април 1943 година фашисткият диктатор Бенито Мусолини избягал от Милано и в историята на страната започва нова епоха – движение на въоръжената съпротива и борба за демокрация. През 1945 година в окупираната от немците Северна Италия започва всеобща стачка и въоръжено въстание. Партизаните и въстаниците в кръвопролитни боеве освобождават стотици градове на северна и Централна Италия още преди пристигането на съюзническите войски.

През юли 1943 г. съюзниците правят десант в Южна Италия и Мусолини става неудобен. Фашисткият съвет сваля доверието си от него. Дино Гранди, един от най-близките сподвижници на Дуче, му казва в очите: "Италия престана да съществува в онзи ден, когато вие се накичихте със златните маршалски еполети. Хвърлете тези нелепи украшения!".

Виктор Емануил III също се дистанцира. "Дуче - започва той с леден тон, - в Италия всичко се руши, войниците не искат да воюват... Аз разбирам колко ви е тежко да осъзнаете, че сте станал най-ненавистният човек в страната..."

Мусолини се опитва да каже нещо, но кралят го срязва: "Не възразявайте! Колкото и да е горчиво, това е така!".

Диктаторът е арестуван и пратен в планината Гран Сасо. Намесва се обаче Адолф Хитлер. По негова заповед спецотряд прониква в гората и освобождава Мусолини.

Лебедовата песен на Дуче е тъй наречената Италианска социална република, която се крепи на щиковете на Вермахта. През април 1945 г. изкуствената държава е превзета от съюзниците и Мусолини е принуден да бяга. Охранявана от германски бойни машини, неговата "Алфа Ромео" поема към швейцарската граница.

Разпознават го по панталоните. Бенито Мусолини е в компанията на любовницата си Клара Петачи, но не забравя и съпругата Ракеле. По време на пътя той й пише писмо, в което я убеждава да го последва в Швейцария. "Твой Бенито, Комо, 27 април 1945", подписва се Дуче и добавя: "Година ХIII от Фашистката ера."

Беглецът предвидливо е сложил германски шинел и каска, но е забравил да смени панталоните си. Носел генералски бричове с червена ивица по канта. Тъкмо те се оказват фатални.

На 27 април следобед партизани спират колоната в градчето Донго край езерото Комо. Панталоните го издават и Дуче е арестуван. Заедно с Петачи той е откаран в селцето Джиулино ди Мецегра. Двамата са затворени в някаква ферма.

Партизаните пращат вест до Националния комитет за освобождение на Северна Италия. Оттам иде заповед косъм да не падне от главата на диктатора. Дори ако се опита да бяга, да не се стреля, гласи нареждането.Нещата обаче се променят. Първа американска бронирана дивизия дърпа напред и бързо се приближава. Бенито Мусолини може да попадне в нейни ръце, притеснява се Палмиро Толиати. Той е генерален секретар на Италианската комунистическата партия и вицепремиер. Отговаря за прочистването на страната от фашистката измет. Макар и съюзници, за Толиати янките си остават чужди елементи. Ако сложат ръка на Мусолини, съдбата на тиранина ще се проточи. Буржоазната демокрация обича съдебни процеси и прочие глупости. Трябва бърза разправа, преценява марксистът. И нарежда разстрел.

За екзекутор е избран Валтер Аудизио с партизанско име Полковник Валерио. Той е член на Главното командване на корпуса Доброволци на свободата. През 1934 г. е помилван лично от Мусолини, което не му пречи да се заеме с мисията.

На 28 април Полковник Валерио влиза при Мусолини и Петачи. Казва им, че е дошъл да ги спаси. Автомобил ги откарва до близката Вила Белмонте, където ги разстрелва.

"Антифашистка терапия – Мусолини преди  и след"
Дучето провесен с главата надолу от народната любов


Кадър от честванията в Милано днес
Както всяка година улиците са тесни да поберат всички празнуващи падането на така омразния фашистки режим


Вижте още:

9 ти Септември - ПАК ЩЕ УСПЕЕМ
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/9-septemvri-1944.html

9 септември като „Окупирай Уолстрийт”
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/9-septemvri-kato-Occupy-Wall-Street.html

1 коментар: