вторник, 14 август 2012 г.

Мара Тасева – първата жена обесена от фашисткия режим в България

Днес се навършват 70 години от смъртта на Мара Тасева – първата жена в България обесена от фашистите. Поклон пред светлата й памет. Нейният подвиг и дело ще живеят вечно.


На 8 ноември 1900 година в семейството на железничаря Таско Марков се ражда първата рожба – Мара. Мизерията и нищетата, при които живее семейството й, принуждават Мара Тасева да работи още от детска възраст. След завършването на началното училище учи занаят – шивачество, после работи в Държавния разсадник на родния си град – Попово, в тютюневи складове. Особено трудно става след смъртта на бащата, когато тя трябва да работи и се грижи за двете си сестри и 4 братя. Голямата й мечта да се учи остава неосъществена. За това пък тежкия живот на работническата класа, в редовете на която влиза твърде рано, я насочва към борбите на Партията. За идейното израстване на Мара Тасева допринасят както революционният подем у нас, настъпил в края на Първата Световна война и след нея, така и примера на баща й, участник в стачки на транспортните работници и синдикален активист (известно време Таско Марков е секретар-касиер на железничарската секция на Съюза на транспортните работници в Попово и симпатизира на тесните социалисти).

Нейният път на революционер – борец против капитализма и фашизма, започва в град Варна през 1926 година. Там Мара Тасева става член на БРП и се включва в борбите на текстилците, в стачките, политическите акции и демонстрации. През 1931 година е в стачния комитет на фабрика „Цар Борис”. Разпространява партийни печатни материали, изпраща дописки в работническия печат. През 1935 година е осъдена на две години строг тъмничен затвор за разпространяване на вестник „Работническо дело”, позиви и помощни материали. В килиите на варненския затвор се среща с революционери, натрупали богат опит в дългогодишните борби на българската работническа класа. Участва в издаването на нелегалния вестник „Затворническа трибуна”. Затвора за нея е школа, от която излиза политически и идейно укрепнала. Освободена през юни 1937 година, Мара Тасева не може да си намери работа в гр. Варна – всички врати са затворени за току-що излязлата от затвора комунистка. Принудена е да се върне в Попово, но много малко се радва на „свободен живот”. Задържат я и я откарват в затвора на гр. Шумен за още 6 месеца, тъй като не е в състояние да изплати глобата от 50 000 по първата присъда. През май 1938 год. отново се завръща в Попово. Тук тя през следващите години работи в гостилницата на Коватцалиев, като санитарка при д-р Дончев, в текстилната фабрика на Добри Димитров, в керамичната фабрика на братя Иванови.

През 1939 год. Мара Тасева е издигната за секретар на Околийския комитет на Партията в Попово. Под нейно ръководство в околията се разпространяват в-к „Работническо дело”, в-к „Младежка искра”, позиви, бюлетини на Партията, популяризира се сред селските стопани партийният призив за укриване на храната, вълната, млякото от реквизиции. Участва в нелегалната конференция, проведена в с. Теодосиево (сега Камен), Великотърновско, за уговаряне взаимодействието между партийните организации в Горнооряховска, Беленска, Поповска околии и осъществява това взаимодействие. Във връзка с курса на партията за въоръжена борба против монархо-фашизма и хитлеризма започва подготовка за създаване на бойни групи. Събират се оръжия, взривни материали уточняват се конкретни задачи. Полицията следи нейната дейност и на 21 юли 1941 год., след щателен обиск в дома й, Мара Тасева е арестувана. Не дава показания и е освободена. По това време Поповският околийски полицейски началник пише в едно донесение за нея: „Понастоящем същата продължава да се проявява като отявлена комунистка в гр. Попово, но конкретни данни не са известни… Същата следва да се постави под продължително и системно наблюдение, като не се избързва със задържането й…”. Наистина Мара Тасева продължава енергично да работи сред комунисти, ремсисти и безпартийни, да подготвя организациите на партията за тежка и упорита борба.

Пролетта на 1942 год. – в Поповско започва нов провал, Мара Тасева не успява да се укрие и на входа на керамичната фабрика е задържана от полицията. Арестувани са над 50 комунисти и ремсисти, между които тя е единствената жена. Занизват се дни на жестоки инквизиции. Към нея полицаите са най-жестоки, но нищо не е в състояние да сломи духа й. През август е изправена пред фашистки военен съд в Шумен. В показанията си се ограничава само в рамките на вече известното, главно за пропагандната дейност на Партията. Отрича всякакво участие на комунисти в саботажни действия и бойни акции.

На 12 август 1942 год. съдът произнася присъдите. Мара Тасева е осъдена на смърт чрез обесване. В последните си часове тя изпраща писмо до своите другарки, от което личи, че не е загубила надежда за промяна на присъдата. „Мили жени, още съм жива и здрава. Дано съдбата ме върне при Вас. Горещи привети – Мара” – това е краткото съдържание на предсмъртното й писмо. След няколко часа, в 1 часа след полунощ на 14 август 1942 год. Мара Тасева увисва на бесилото, останала и след смъртта твърда и мъжествена.


Днес в центъра на гр. Попово се издига мраморен бюст-паметник на героинята на града, пред който се намираме в настоящия момент. Улицата, на която е живяла, все още носи нейното име. Домът й бе превърнат в музей, експозицията на който разказваше за краткия, но героичен път на първата жена, обесена от фашистите в България. В момента там се помещава Етнографска експозиция, но се надявам в скоро време със съвместните ни усилия, отново да бъде възстановена първоначалната му функция като къща-музей, защото герои от ранга на Мара Тасева

НИКОГА НЕ УМИРАТ. ТЯХНОТО ДЕЛО Е ВЕЛИЧАВО И ХУМАННО, И ТАКА ИМЕНАТА ИМ ОСТАВАТ ЗАВИНАГИ В СЪЗНАНИЕТО И СЪРЦАТА НА ВСИЧКИ ХОРА !!!



3 коментара:

  1. Стига с тези фашисти, фашисти и фашизъм е имало единствено и само в Италия. А тази не са я обеили без нищо.Сигурно е била болшевишки агент и терорист.

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за информацията,както си мислех така и излезе,че е била болшевишка курва и терористка срещу собствената си страна и народ в интерес на чужди и враждебни спрямо българският народ сили. Обезателно ще отида до Попово за да видя паметника и колко тротил ще му трябва. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Why people stіll make use of to read neωs paperѕ whеn in thіs technοlogical
    ωorlԁ the ωhοle thing iѕ
    presenteԁ on web?

    my web page ... payday loans

    ОтговорИзтриване