сряда, 28 август 2013 г.

САЩ – страната на концлагерите


Покрай т.нар. война с тероризма, която САЩ неуморно водят след 11 септември 2001, целият свят чу за строго охранявания военен затвор в базата Гуантанамо, Югоизточна Куба. И за нечовешките условия, в които са поставени задържаните в него - повечето с години без повдигнати обвинения, в противоречие с всички правни норми и в разрез с Женевските конвенции.

Малцина обаче знаят, че в Съединените щати съществуват повече от 600 - по други сведения 800 - концентрационни лагера. Наистина засега празни. Но в тях на пълен работен ден се труди многобройна въоръжена охрана и администрация.

При обявяване на военно положение в страната лагерите ще се поддържат от FEMA - Федералната агенция по извънредните ситуации.

Концлагерите са създадени по програмата Rex 84 - съкратено от „Readiness Exercises 1984", която предвижда масово нахлуване в Щатите на нелегални емигранти от Мексико. Планът е нежеланите пришълци да бъдат незабавно задържани на границата, а след това въдворени в лагерите.

Rex 84 предполага също така и използването на военни бази като затвори. Други източници твърдят, че в програмата се говори за предполагаем бунт на чернокожите в САЩ и центровете на FEMA са предназначени за изолирането на 21 милиона афроамериканци.

В щатското интернет пространство битува версията, че „центровете за задържане" са създадени специално за революционно настроената опозиция и дори за обикновените критици на системата, които правителството сметне за опасни за себе си.

В днешни дни до всички концлагери са прокарани жп линии и магистрали - последните в това число ги свързват с най-близките места за лишаване от свобода, край много от тях има летища.

По-голямата част от лагерите са с капацитет 20 хиляди затворници. Най-големият се намира във Феърбанкс, Аляска.

В блоговете може да се открие информация, че той е създаден на базата на огромна психиатрична клиника и може да побере до 2 милиона души (други източници говорят за 5 милиона). Интересно е да се отбележи, че населението на градчето е едва 31 535 жители.

По протежение на много мили се простират огражденията около друг известен „център" - в Палмдейл, Калифорния. Насип и ров ограждат централната територия на лагера - така той остава незабележим от магистралата. Тук могат да бъдат настанени 100 хиляди души.

Друг голям лагер се намира също в Калифорния - Глендейл. Трети - в долината Сан Фернандо.

Американците недоумяват - конвенционалните места за лишаване от свобода са претъпкани, стига се до предсрочно освобождаване на затворници заради липса на места. Какво трябва да се случи, за да задейства правителството стотиците лагери с въоръжена охрана?

Джон Роблес от радио „Голос России" обсъдил темата за лагерите със собственика и главен редактор на сайта educate-yourself.org Кен Адачи, който от своя страна понаучил нещо по темата от своя приятел Тед Гундерсон, с 27-годишна кариера във ФБР.

FEMA е създадена при администрацията на Джими Картър през 1979. Годината, когато Тед напуска Бюрото. Изграждането на лагерите започва в началото на 90-те в самите Щати, в Аляска, Хаваите и други американски територии по целия свят. Тед Гундерсон проучва лагерите като частен детектив през 90-те и по-късно в продължение на десетилетие от 2000-та - периодите, през който са създадени по-голяма част от „центровете".

Адачи е на мнение, че концлагерите са предназначени за американски граждани, които не са съгласни с „новия световен ред". Журналистът твърди, че САЩ се превръщат във „фашистка полицейска държава".

Информация - не слухове - за Rex 84 се прокрадва в пресата още през 1987. Тогава подполковник Оливър Норт е изправен да отговаря на въпросите на конгресмени във връзка със скандала „Иран-контри". За пристрастния разпит на 5 юли пише Miami Herald. По онова време Норт е помощник-началник на Съвета по национална сигурност на Белия дом. На изслушванията се разкриват данни за планове за създаване на „правителство в сянка" в САЩ - в случай на възникване на извънредни ситуации.

Конгресмен Джек Брукс изразява тревога от планираната възможност да се преустанови действието на американската конституция и иска от подполковника потвърждение на тази информация. Отговор обаче не получава - висшият военен се позовава на секретността на програмата. Толкова секретна, че да бъде крита дори от конгресмени?

Miami Herald съобщава, че високопоставени съветници на президента Рейгън са работили за „правителство в сянка", което не е част от нито един традиционен департамент или ведомство. Така е било едва ли не от влизането на бившия холивудски актьор в Белия дом. До този извод стигат не само конгресмени, но и представители на президентската администрация.

През 1987 журналистите от Miami Herald изказват предположението, че тайните групи, разработили впоследствие Rex 84, са създадени още преди президентските избори през 1980 и активно действали срещу кампанията на Джими Картър.

Англоезичната Wikipedia определя Rex 84 като създадена от щатското федерално правителство програма. Основите й цели: суспендиране на Конституцията на САЩ, въвеждане на военно положение, пълно прехвърляне на държавната и местната власт на армията, арест на голям брой американци, смятани за „заплаха за националната сигурност". Това става в случай, че президентът обяви „извънредно положение".

Според сайта на FEMA от 1 март 2003 Федералната агенция по извънредните ситуации е част от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ - DHS. По същото време към FEMA се присъединяват 22 други федерални агенции и офиси. Разработен е координиран подход към проблемите на националната сигурност - сега към тях са включени извънредните ситуации, стихийните бедствия: както природни, така и породени от човешка дейност.

Правителството е на ваша страна, докато ви смята за полезни, обобщава анонимен американски блогър.

Евгени Колев,
news.bg

2 коментара:

  1. Грешите, ако си мислите, че само САЩ е "Страна на концлагерите". Швеция е малка САЩ - САЩ в миниатюра. Тя е експериментална зона за всички американски закони и системи и цялото шведско общество е много, много страшна вече действуваща ФЕМА-кемпс-система.

    ОтговорИзтриване
  2. сега като запонат с чипирането ще ни проследяват и по-лесно ще ни тикат по затворите,ако протестираме-сащ е злокобна прокълната не страна а пъкъл

    ОтговорИзтриване