сряда, 1 април 2015 г.

Турски революционери взеха за заложник прокурор



На 31 март бойци на Революционната народно-освободителна партия - фронт (DHKP-C) нахлуха в съдебната палата на Истанбул и взеха за заложник Мехмет Селим Кираз - прокурор по делото за смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Искането на революционерите е разкриването на имената на полицаите, убили момчето. В крайна сметка полицията нахлува в сградата, а прокурорът е ранен и умира от раните си след няколко часа. Революционерите губят живота си в престрелка с полицията.

През 2013 г. 14-годишният Беркин Елван е застигнат от полицейски куршум, докато е излязъл да купи хляб. Изпада в кома, в която прекарва над 200 дни, след което умира. През време престоя си в кома той навършва 15 години. Беркин Елван се превръща в знаме на турските революционери. Образът му може да се види изрисуван на много стени в бедните работнически квартали на Истанбул. На него революционната музикална група Йорум посвещава песента "Беркин, стани", написана още, когато момчето е в кома.



Във връзка с революционната акция на Народния фронт в Истанбул така нареченият "Съюз на комунистите в България"(СКБ), коалиционен партньор на БСП, излезе с декларация, която "осъжда" отвличането на прокурора. В тази декларация революционерите са наречени "терористи", класовата борба, според тях, не включвала индивидуален терор. 

Ние остро се противопоставяме на позицията на СКБ. За нас това е контрареволюционна и антикомунистическа позиция. Неслучайно е използвана реториката на врага, който нарича революционерите "терористи". Тя би могла да бъде продиктувана само от две неща: или от СКБ съвсем нямат информация и не разбират какво се случва в Турция от години и или коалиционните партньори от БСП са им подшушнали да се направят на мирни и добри.

При всички положения това не може да бъде позиция на марксисти-ленинисти, каквито СКБ претендират да бъдат. Това е позиция на опортюнисти и ревизионисти на марксизма. Това е позиция, която поставя авторите си на позицията на фашистките палачи на Ердоган, убили 14-годишния Беркин Елван. 

Оставяме линк към позицията на медията "Гласът на народа" във връзка с изказването на СКБ. От 2012 г. тази медия се стреми да информира българските читатели за борбата на турския народ срещу фашизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар