понеделник, 24 септември 2012 г.

ООН: Бунтовниците в Сирия нарушават човешките права


Експертите от анкетната комисия на ООН по сирийския конфликт препоръчаха на Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд. Те отбелязаха, че бунтовниците извършват военни престъпления и грубо нарушават човешките права, пише Франс прес.

Според нея сериозните нарушения на правата на човека в Сирия са се повишили през последните седмици: "Грубите нарушения на правата на човека в Сирия са нараснали по брой, честота и мащаб", съобщи Паулу Сержо Пинейру, който оглавява комисията.

"Препоръчахме докладът ни да бъде предаден на Съвета за сигурност, за да може той да вземе подходящите мерки с оглед сериозността на нарушенията и престъпленията", заяви Пинейру пред Съвета на ООН за човешките права в Женева.

В подготвителен документ бразилският дипломат и преподавател посочи, че като прави тази препоръка, комисията припомня, че в контекста на Сирия единствено Съветът за сигурност има правомощията да сезира Международния наказателен съд.

Анкетната комисия на ООН е изготвила нов списък на сирийски лица и групи, заподозрени в извършване на военни престъпления, които трябва да бъдат съдебно преследвани, предаде Ройтерс. Засега обаче комисията няма да публикува имената на заподозрените военни престъпници.

Пинейру заяви, че все повече чужденци, включително джихадисти, действат в Сирия. Някои от тях се присъединяват към бунтовниците, а други действат самостоятелно. "Подобни елементи тласкат към по-радикални позиции антиправителствените бойци, които също извършват престъпления", предупреждава Паулу Пинейру, предаде БТА.

Вижте още:

Ал Хаула (Сирия) – обикновен фашизъм
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/Al-Haula-Siria-obiknoven-fashizam.html

Сирийски бунтовници се гаврят с трупове
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Siriyski-buntovnici-se-gavriat-s-trupove.html

Стрелят по нас, после бягат и се крият в канализацията
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Strelyat-po-nas-posle-byagat-i-se-kriyat-v-kanalizaciyata.html

Сирийската опозиция обяви, че ще атакува граждански самолети
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Siriyskata-opozicia-obyavi-che-shte-atakuva-grazdanski-samoleti.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар