понеделник, 6 май 2013 г.

ООН: Сирийските бунтовници използват зарин



Независимата комисия на ООН, разследваща възможни правонарушения в Сирия, е събрала свидетелства от пострадали хора в гражданската война и медицински служители, показващи, че сирийските бунтовници използват нервнопаралитичния газ зарин, заяви бившият главен прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Газът води до парализа и смърт. Заринът притежава поразяващо действие, ако попадне в организма през устата, през кожата и по дихателен път. Смъртта може да настъпи изключително бързо – в рамките на една минута след поемането на летална доза, ако не бъде приложена противоотрова. Първите признаци на поражение са обилно отделяне на носов секрет, стягане в гръдния кош и свиване на зениците. Много бързо настъпва затруднено дишане, гадене, повръщане, неконтролируемо уриниране, конвулсии, гърчове, жертвата изпада в кома и умира от задушаване поради парализа на диафрагмата.

Заринът е класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на зарин са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

Според Дел Понте, която е един от водещите членове на комисията, следователите не са открили доказателства за използване на химически оръжия от правителствените сили в Сирия.

По думите й следователите са били в съседни страни, където са разпитали пострадали хора, лекари и служители в полеви болници, и въз основа на тези сведения има "силни, конкретни подозрения, но още не и неопровержими доказателства за използване на газ зарин".

"Става дума за използване (на зарин) от страна на опозицията, на бунтовниците, а не на правителствените сили", каза тя. Правителството и бунтовниците в Сирия взаимно се обвиняват в извършване на атаки с химически оръжия.

САЩ казват, че имат "различна степен на увереност", че режимът в Дамаск използва зарин срещу собствения си народ, посочва Ройтерс.


Още по темата Сирия:

ООН: Бунтовниците в Сирия нарушават човешките права

Стрелят по нас, после бягат и се крият в канализацията
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Strelyat-po-nas-posle-byagat-i-se-kriyat-v-kanalizaciyata.html

Ал Хаула (Сирия) – обикновен фашизъм

Бдение със свещи в памет на жертвите на тероризма в Сирия

Шествие "Дайте шанс на мира"

Шествие за мир в Сирия – 25 юли 2012
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/shestvie-za-mir-v-Siria.html

Против намесата във вътрешните дела на Сирия (протест на сирийската общност в София)

Хиляди протестират в Турция срещу война със Сирия

Демократична Германия прати момче в затвора понеже било двойкаджия


Няма коментари:

Публикуване на коментар