сряда, 25 юли 2012 г.

Протест в солидарност с испанския народ – 24 юли 2012



След движението на „възмутените” по всички площади на Испания, испанският народ изригна отново! Хората продължават да протестират по улиците срещу ужасния живот, който политическите и финансови елити им подготвят за тях, без тях! 

На сутринта на 20 юли видяхме нещо, което мислехме, че сме оставили в епохата на Франко  –  кръв и сълзотворен газ поляха площадите на Испания, докато испанската полиция разпръскваше протестиращи, стреляйки с гумени куршуми. Дори и консервативните медии признаха, че на улиците е имало милиони испанци, излезнали, за да защитят страната си от най-голямото разграбване в новата й история. 65 милиарда бяха отрязани от здравеопазване, образование и социални дейности, докато 100 милиарда ще бъдат налети в алчните и провалящи се капиталистически банки на страната, сами по себе си, причина за кризата.


У нас, солидарност с испанските граждани изразиха около 20 души, организирайки символичен протест пред сградата на испанското посолство в София. Бяха опънати два транспаранта – един с надпис “¡Todos somos indignados!” (“Всички сме възмутени!”) и един изобразяващ банковата система, такава каквато е. А именно – бездънна яма, поглъщаща всичко, което застане на пътя й. В акцията се включиха и няколко деца, които играеха на двора на близкото училище, като показаха, че не само парите ни, а и самите ние неусетно се превръщаме затворници на системата, в която живеем. Протестът приключи със скандирания: “¡El pueblo unido jamas sera vencido!”





1 коментар:

  1. Накарали са ви да слезете в протестите до нивото на банките! Самият факт, че ги има се обуславя от капитализма!
    Срещу капитализма - ето срещу кого трябва да се борим! На такива протести това винаги трябва да се изтъква и да се търси начин за организираност! Да се поддържа организационна връзка между активистите и чрез самите тях да се търси връзка по най различни начини с работническата класа! Без активизирането на работническата класа такива протести са винаги слаби!

    ОтговорИзтриване