неделя, 1 февруари 2015 г.

Интервю с Колдо Ландалузе

- Разкажи накратко за себе си и за това, с което се занимаваш.

- Аз съм журналист и писател.

- Разкажи ни кои са баските и с какво се отличават от своите съседни народи?

- Днес историята на баските и техният произход са забулени в голяма загадка.

Не знаем много за произхода си. Например, някои историци твърдят, че нашият произход е свързан с Източна Европа. Има много различни предположения, но без никакви сериозни аргументи - има твърде малко изследвания по този въпрос.


Малкото, което е известно към днешна дата е нашият език, Еускера (Euskera), който е най-старият в Европа. Но различията между баските и другите националности в Испания са очевидни - език, обичаи, култура... Особености, които са се запазили с векове.
”Герника” - известната картина на Пабло Пикасо, нарисувана след бомбардировките над един от свещените баски градове по време на Гражданската война в Испания
С триумфа на фалангистите (испанските фашисти) по време на Гражданската война в Испания, на нашия народ се оказва мощен натиск.
Всичко започва с бомбардирането на Герника - това е първата в света бомбардировка срещу цивилно население, и една от най-страшните страници в историята на Страната на баските. В допълнение към физическото унищожаване и насилието срещу нашия народ, фалангистите злоупотребяват и с нашата култура - ние не можем да говорим на родния си език, нашите традиции са забранени.

- С какви методи баските политически сили се борят за независимост от Испания?

- В момента използваме специфична тактика - тактика на политическа борба, която започна след края на въоръжената съпротива на ЕТА (ЕТА, Euskadi Ta Askatasuna - "Баско отечество и свобода", организация на леви националисти). След "прекратяването на огъня" се проведоха регионални избори, в които взеха участие леви баски националисти, обединени в единна политическа партия. Сега политическа партия BILDU (Euskal Herria Bildu) подкрепя политическия диалог между ЕТА и Испанското правителство. Това е резултат от миналогодишното събитие в Сан Себастиан (курортен град в Страната на баските), когато на преговорите в присъствието на международна група от посредници, в лицето на Брайън Курина и бившият Генерален секретар на ООН Кофи Анан, и двете страни в конфликта се споразумяха за мир в бъдеще.

- Разкажи за политическата ситуация в Страната на баските и нейното разположение.

- Страната на баските се намира между Испания и Франция. Има уникално географско разположение. Много населени места в Южна Франция говорят на нашия език, защото са принадлежали към Страната на баските. Те са били част от Страната на баските след падането на кралство Навара (става дума за кралството, намиращо се в Северна Испания, от двете страни на Пиренеите - южната част е превзета от испанците през 1513 г., а северната - от французите през 1589 г.). Испания никога не е било единно кралство до този момент, докато католическите крале не прогонват мюсюлманите от Иберийския полуостров (по време на Реконкистата), и след това завладяват независимите територии.
И тогава, и сега, Страната на баските страда от репресиите на испанското правителство.
При Франко левите политически партии са забранени, а техните последователи са преследвани. За да се потисне ЕТА, испанското правителство създава специална военизирана група - GAL (Grupos Antiterroristas de Liberacion). Демокрацията в Испания е "особена" демокрация, ако знаете какво имам предвид. Между другото, сегашният крал на Испания получава своя статус благодарение на фашисткия диктатор Франсиско Франко, а много членове на управляващата партия принадлежат към крайнодясното.
Сега в Страната на баските е спокойно - хората чакат, но не знаят какво ще се случи в бъдеще. Безусловно, продължителната политическа криза засегна всички сектори на населението - почти няма безразлични.

- Искаме да знаем повече за левите в Испания и Страната на баските. Какво можеш да ни кажеш за тях? Развиват ли се и в какво направление?

- Последната икономическа криза значително укрепи левите в Испания.
Левите сили дълго време бяха разбити и тормозени от поредица скандали, но сега Обединената лява партия, събираща различни движения в Испания, набира гласове.

- Каква е целта на национално-освободителната борба на баските? Не се ли боите, че в случай на успех ще попаднете в ситуация на икономическа блокада? Страната на баските е заобиколена от Европейския съюз. Стремите ли се към него, ако Страната на баските бъде свободна?

- От декларацията за правата на човека: "Всеки човек има право свободно да определя своето бъдеще".
Ние не се страхуваме. Испания се страхува, защото ако Каталуния и Страната на баските получат независимост, то това означава, че тя губи голяма част от развитите си икономически региони, които са основа на "националната икономика". Пред очите ни е примерът Шотландия. Всъщност, голямата държава се страхува от подобно нещо.

- Не смяташ ли, че националното освобождение на баските, както и на всички потиснати етнически групи от "първия свят", е възможно само чрез социална борба, а не чрез национално-освободителна, която води до създаването на собствен "национален" апарат на потисничество?

- Много често, когато става въпрос за национализъм, мнозина го асоциират с потисничеството на един народ от друг народ.
В Страната на баските повечето леви сили са в BILDU. Да, вярно е, че тя е националистическа коалиция, но нейната основа е социализъм, и ние никога няма да позволим на нашия народ да се издига за сметка на друг.

- Вярно ли е, че баски анархисти участват в общ политически блок в борбата за независимост? Какви са ползите на анархистите от баската държава?

- Въпреки някои политически различия между анархистите и ляво-националистическото крило, баските са обединени много.

- Може ли да се каже, че анархисти, марксисти и националисти са обединени в единен политически блок?
- Да, така е. Като цяло е вярно. Разликата е в отделни въпроси.

- Какво представляват левите в Страната на баските? Към кое течение на марксизма се отнася мнозинството?

- След известно време марксистите, троцкистите, маоистите, ленинистите, анархистите загърбиха различията си и стигнаха до окончателно разбирателство. Позволете ми да ви напомня, че марксистите, социалистите, левите националисти все още не са добре дошли в Испания. В момента много лидери са в затвора заради това, че отстояват своите идеи.

- Какво включва дейността на левите? Как е устроена?

- Най-добрият отговор на този въпрос е нивото на демонстрации по улиците на Страната на баските, което е доста високо. За щастие, има висок стандарт на организирана съпротива, което е отличителна черта на баските.

- При вас има ли социални центрове и скуотове? Какво представляват те?

- Да, има много центрове, макар че се прочистват от полицията. Този модел, който съчетава либертарни леви идеи с анархизъм, е доста изгоден. Това ги плаши. Мисля, че това е положителен модел на управление.

- Какво бихте направили, ако държавата започне активна борба срещу левицата с военна техника, бъде забранена литература и т.н.? Реално ли е това за съвременна Европа?

- Испания не може да си позволи този лукс. Те се опитаха да го направят през годините, но това е непосилна задача.
В момента най-добрата и най-силната икономическа инфраструктура на Испания се намира в Страната на баските. Налице е и най-ниската амортизация в цяла Испания. Ние не се страхуваме, Испания се страхува от нашата независимост. Много испански генерали са предлагали да превземат Каталуния и Страната на баските - може би единственото, което могат да направят е да ни държат под робство. В Испания демокрацията се основава на църквата и армията.

- Какво представлява баският антифашизъм след смъртта на Франко? Актуален ли е? Какви са целите, които си е поставил?
- Определено е актуален. Въпреки смъртта на Франко, много от членовете на испанските партии продължават да споделят крайнодесни възгледи. Трябва да се направи политическо преобразуване в Испания - необходимо е. Дори и днес много хора в Испания са фашисти. Антифашистките групи ги спират до някаква степен, за да не прераснат в нещо повече.

- Има ли в Страната на баските политически партии, които подкрепят фашистки идеи? Има ли баски сред такива групи?

- Да, разбира се. Баските фашисти подкрепят фашистките партии, които защитават интересите на Испания. Независимо от факта, че фашизмът е скрита формулировка на "имперския национализъм", програмите на UPyD (Unión Progreso y Democracia) и PP (Partido Popular) съдържат много откровени фашистки елементи.

- Може ли да се каже, че баските леви националисти са едновременно и интернационалисти? Как виждате национализма и интернационализма?

- Абсолютно е вярно. Това не е краен (шовинистичен) национализъм. Ние уважаваме и се стремим да запазим културата си, докато интернационалното обединение е жизнено необходимо.

- Анархистите във вашия регион поддържат ли тези възгледи?

- Различните течения анархисти често спорят по идеологически причини с партиите на левите националисти, но за щастие днес много анархисти стигат до същите позиции.

- Смяташ ли, че ЕТА окончателно приключи въоръжената борба?
- Да, сигурен съм.
Бойци от ЕТА в едно от видеообръщенията си
- Защо бойците от ЕТА понякога използват бели маски? Това означава ли нещо?

- Просто за разнообразие. Понякога използват бели маски, понякога черни, но никога това не означава капитулация. ЕТА не си е и помисляла да се откаже от освободителната борба. Тя не спира да действа, а просто се променя. Сега организацията чака политически маневри от страна на Испания.

- Какво е политическото крило на ЕТА? Вярно ли е, че военното и политическото крило в различни периоди е било съставено от хора с различни политически убеждения?

- Не е имало явно сътрудничество, но със сигурност "подземното" крило на организацията е подкрепяло възгледи, близки до официалната позиция на ЕТА.
Впоследствие много от тях станаха политици. И за да бъда честен - в ЕТА винаги са се уважавали хората от различните течения на лявото.

- Кои са съюзници на ЕТА?

- На този въпрос може да ви отговори само ЕТА.

- Как стои въпросът за етническата принадлежност и културата според членовете на ЕТА? Кое е на първо място?

- На първо място е защитата на културата, езика, но това не означава изключителна идентичност.
Националистическият лидер и големият ляв политик на име Арналдо Отеги, който в момента се намира в затвора заради защита на нашата страна, заявява: "Баски не е този, който се е родил в Страната на баските. Баски е този, който живее в Страната на баските и се чувства като част от тази страна".
Това не е етническо или расово безумие, това е нещо повече. В противен случай би било отвратително.

- Какво можеш да кажеш за Bases Autonomas, Frente Nacional de la Juventud (фашистки групировки, прикриващи се под лява риторика) и други подобни движения? Дали наистина са били свързани с левите идеи и левите лагери или просто са искали да привличат аудитория?

- Относно сътрудничеството... Има редица "подземни" организации, където млади анархисти се подготвят за сблъсъци с неонацистите. Бъдейки готови, левите пристъпват към плътно "сътрудничество" с "анархонацистите".
Обикновено такива неща се случват по футболните стадиони. Противопоставянето е по футболните стадиони на Испания, но не и в Страната на баските, където практически няма организирани нацистки групировки.
Салвадор Дали и испанският фашистки диктатор (каудильо) Франсиско Франко
- В минали разговори (има се предвид в лични разговори) ти спомена, че Салвадор Дали, известен в целя свят художник, е фашист. Разкажи ни малко повече за него.

- Салвадор Дали е испански интелектуалец, който от самото начало подкрепя Франко в гражданската война. През 1948 г., връщайки се в Испания, остава в Порт Лигат, в околностите на Кадакес, и оттогава се появява многократно и публично показа дълбокото си уважение към фигурата на Франко. Отношенията между Дали и Франко винаги са били сърдечни: не забравяйте, че през 1964 г. правителството на Франко връчва на Дали Голям кръст на Ордена „Изабела Католическа”, а през 1972 г. дава своя труд на испанската държава. Имайте предвид също, че през 1920-те години живописта е една от най-големите страсти на Франко. Дали пламенно хвали Франко, наричайки го "свят човек".

- Спомняш ли си нещо от режима на Франко? Какво можеш да кажеш за него?

- Да, и за щастие много малко.
Като дете родителите ми ме изпратиха в училище, в което да уча родния си език. Разбира се, това беше забранено.
Сега Франко е мъртъв, но той ни остави наследството си, и ние не одобряваме безсмъртието му. Неговото наследство са полицейските участъци, в които продължават да се изтезават бойци за свобода.

Източник: libfront.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар