четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Ирландска републиканска армия (Irish Republican Army)

IRA (Irish Republican Army - Ирландска републиканска армия) е ирландска национално-освободителна организация, чиято цел е постигането на пълна независимост на Северна Ирландия от Обединеното кралство и обединение на Северна Ирландия (Ълстър) с Република Ирландия. ИРА е създадена през 1919 г. след сливането на Ирландски доброволци и Ирландската гражданска армия. Първите са представители на въоръжените отряди на партията Шин Фейн (ирландска политическа организация, която споделя лява националистическа идеология) и наследници на организацията Фениан (революционери-републиканци). Вторите са създадени от героя от Великденското въстание Джеймс Конъли за защита на работническото движение. ИРА участва във войната срещу британската армия от януари 1919 г. до юли 1921 г.

От 1949 г. дейността си организацията премества в Северна Ирландия. От 1969 г. ИРА започва да действа в качеството си на градска партизанска групировка и се разделя на две автономни организации - Временна и Официална ИРА. На 14 август 1969 г. за разрешаване на конфликта от Лондон се изпраща войска в региона. Увеличаването на насилието започва след Кървавата неделя - 30 януари 1972 г., когато британски войници стрелят по невъоръжена демонстрация на борци за граждански права в Дери, в резултат на това са убити 18 човека.

На 30 май 1972 г. ИРА обявява край на активните си военни действия. Въпреки това, британското правителство отказва да води преговори със сепаратистите и бойците на ИРА възобновяват атаките си на територията на Ълстър и Англия.

Основният почерк на ИРА е телефонното предупреждение 90 минути преди да избухне автомобил пълен с експлозиви. По този начин намалява възможността за човешки жертви, но така се демонстрира сила.


През лятото на 2005 г. ръководството на ИРА издава официална заповед за спиране на въоръжената борба, предаване на оръжията и преход към политическо решение на конфликта. Въпреки това, през 1997 г. отцепилата се от Временна ИРА Истинска ИРА продължава терористичните действия. Последната им атака е на 5 октомври 2010 г., когато бомба избухва пред търговски център в Лондондери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар