петък, 24 август 2012 г.

И да е празен стадионът, на него няма място за расисти



Абсурдната случка с нападателя на Левски Базил де Карвальо, който след мача с Ботев (Пловдив) отиде пред Сектор „Б", за да поздрави агитката, но бе посрещнат с банан от един от стюардите (!) и едва не се стигна до бой, е сигнал за това, че нещо не е както трябва и са необходими спешни и крайни мерки в тази насока срещу един наистина сериозен проблем.

Притеснително е, че до момента Левски не е излязъл с официална позиция, заклеймяваща нелепия инцидент, както и че липсва реакция от страна на полицията, която трябва да идентифицира расистите (нищо по-лесно, има ги на снимката и във видеото, публикувани на много сайтове) и да заведе преписка срещу тях, така че съдът да им забрани да посещават футболни срещи - първо за период от време, а при ново провинение и доживотно.

Още по-скандалното е, че цялата тази простотия бе дело на стюарди - уж хората, които трябва да пазят реда на пистата пред сектора, където са най-буйните фенове.

Нищо подобно - така наречените стюарди не само че не представляват авторитет и не действат в помощ на полицията, но и често стават причина за сбивания в самия сектор, както бе по време на един мач с ЦСКА преди години.

Концепцията за момчетата с жилетките е тотално сбъркана у нас. За разлика от Холандия например, където стюардите са двуметрови мъжаги, които респектират дори само с вида си и наистина са ангажирани с опазването на реда до идването на полицията, тук често (както в случая) става дума за тийнейджъри от средите на хулиганите, които лично създават проблеми. И понеже са много на брой и носят някакъв вид униформа, имат самочувствието да се държат като господари в сектора.

Фенклубовете се гордеят, че уж били осигурявали реда и че агитката била спокойна, защото в сектора нямало полиция, а всъщност единственото, което постигат по този начин, е да усвояват средства от клуба, които, както виждаме, не са оправдани по никакъв начин.

Инцидентът с Де Карвальо не трябва да бъде оставен да отшуми, защото това, което се случи в неделя, е недопустимо. Проблемът, че се е стигнало дотам, е резултат от болестите на цялото ни общество, започвайки от образованието.

Не е нормално маймунските дюдюкания (каквито имаше и на мача България - Англия) и скандирания „Зиг хайл" да са нещо обичайно за стадионите у нас.

Когато го прави цялата агитка, е трудно да бъдат персонално посочени виновници и обикновено клубът (или в случая с националния отбор - БФС) търпи глоби за поведението на публиката.

Сега обаче замесените се виждат отлично и те трябва да си отнесат най-тежки санкции за назидание на всички, които си мислят, че подобни безобразия винаги ще се разминават.

Най-любопитното е, че в кадър над инцидента е трансперант с лика на Васил Левски - една велика личност, която в своите идеи си е представяла всички хора като равни...

„Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!", казва Апостолът на свободата.

Със сигурност на това мнение са били и младежите, избрали неговото име за патрон на спортното дружество, което са основали на 24 май 1914 година.

Близо век по-късно отборът, носещ името на Дякона, има сред своите привърженици хора, които сякаш тачат идеите на Адолф Хитлер повече от неговите. Тези хора са тумор, който трябва да се изкорени - не само на „Герена", но и на всички български стадиони!



                                

Вижте още:

Червено действие срещу расизма в българския футбол
http://actionredbg.blogspot.com/2012/04/blog-post_09.html

ЦСКА заяви на висок глас: Не на расизма!
http://actionredbg.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html

1 коментар:

  1. Браво на момчетата от Левски,който ясно показаха,че България е още и ще бъде бяла страна и ние искаме българи да играят в нашето първенство, а не разни маймуни, дошли от майната си.Тука е България и тука е страната на българите!!!Не искаме тука разни ниши индивиди от черната,жълтата и ако ще от лилавата раса да идват тука!Не сте желани, ходете да си играете на футбол в Африка!!!А и вие другарчета може да ги последвате, за вас също няма място тука!!!

    ОтговорИзтриване