петък, 10 август 2012 г.

Хванаха Горбачов да краде от магазин



Прокуратурата в германския град Билефелд е образувала срещу Михаил Горбачов дело за кражба от магазин. Престъпното деяние е заснето от камерите за видеонаблюдение.

Жителите на Билефелд, разположен в германската област Северен Рейн – Вестфалия отдавна били свикнали с факта, че именно тяхното градче е било избрано за място, където бившият генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов смята да прекара скромно, тихо и незабележимо остатъка от пенсионния си живот. Гражданите свикнали с присъствието на Михаил Сергеевич и се отнасяли с него с подобаващо уважение и дискретност. 

В началото на юли обаче охраната на градския супермаркет предала в местното полицейско управление запис от камерите за видеонаблюдение, нах който се виждало как бившият президент на СССР и лауреат на Нобеловата награда за мир, намирайки се до рафтовете със скъп алкохол, внимателно срязва от бутилката защитния магнитен маркер, поставя я в кошницата си и спокойно напуска магазина, подминавайки касата. 

Заради доказаната кражба срещу Михаил Горбачов е било образувано дело, съобщава сайтът Fognews.ru. 

Максималното наказание, което заплашва бившият съветски ръководител е 3 години затвор. При това съвсем не условно. Освен това въпросното дело едва ли ще може да бъде потулено, както са свикнали в Русия, коментират журналисти. Все пак става дума за германски съд, пред който бившите заслуги на човека, извършил престъпно деяние, нямат никакво значение. Виновникът носи отговорност пред закона, независимо как се казва, какъв пост заема или колко солидна е банковата му сметка. 

Пред медията случката е коментирана и от пресслужбата на обществено-политическия център “Горбачов-фонд”. “Да, истина е, че срещу Михаил Сергеевич е образувано наказателно дело. Но става дума не за умишлена кражба, а само за обикновено недоразумение. Михаил Сергеевич действително е срязал магнитно устройство, но с една-единствена цел – да види коя година е произведено виното. Той не е знаел, че това е защитен маркер. И понеже е доста разсеян, е сложил бутилката в кошницата си. Въпросното вино струва само 5000 евро, а около случая се вдигна такъв шум! Сякаш става дума за нещо наистина сериозно”. 

На въпрос как могат да се свържат с Михаил Сергеевич, учтивата сътрудничка ги посъветвала, че “не е работа на любопитната руска журналистика да се занимава с подобни истории, без да има представа за какво иде реч” и че е по-добре да се пише за корупцията в самата Русия и за произвола на руските чиновници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар