петък, 24 август 2012 г.

Уго Чавес заплашва Великобритания заради Асандж



Венецуелският президент Уго Чавес заплаши Великобритания с много радикални ответни действия, ако британските власти проникнат със сила в посолството на Еквадор в Лондон, за да арестуват Джулиан Асандж, предаде Франс прес.

Ще предприемем много радикални действия, ако Великобритания реши да наруши суверенитета на Еквадор в неговото посолство, за да арестува основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, каза Чавес в телевизионно интервю.

"Съветваме британското правителство добре да размисли, защото изтече времето, когато старите и новите империи можеха да правят каквото си искат. Еквадор не е сам", каза Чавес.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през юни. Австралиецът се подслони в посолството, след като британски съд постанови той да бъде екстрадиран в Швеция, където трябва да бъде разпитан по обвинения в сексуално насилие. Той се опасява, че от Швеция ще бъде екстрадиран в САЩ, където може да го обвинят за разпространението на стотици хиляди класифицирани документи чрез сайта „Уикилийкс”.


Президентът на Еквадор – марксистът Рафаел Кореа защити решението да бъде предоставено политическо убежище на основателя на сайта „Уикилийкс”. Кореа посочи, че целта е да се гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в трета страна. В отговор на това, британското правителство в разрез с всякакви норми на международното право заплаши, че ще щурмува посолството и отведе австралиеца. Демокрацията за пореден път спря да работи, когато се отнася за човек, накърнил американските и английските интереси.

Вижте още:

Атаката срещу Република Еквадор. Какво става в Лондон и защо?
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Atakata-srestu-Republika-Ekvador-Kakvo-stava-v-London-i-zasto.html

1 коментар:

  1. то резултатът от живота на Уго Чавес и Боливарската революция http://bgblog.wp-admin.eu/archives/749

    ОтговорИзтриване