четвъртък, 16 август 2012 г.

Лекарите в Испания отстояват правото на безплатно здравеопазване за имигрантите



Лекарите скочиха срещу новия закон, който влиза в сила от есента, и отказват да го спазват.

Нелегалните имигранти в Испания, които не разполагат с разрешително за пребиваване в страната, нямат да могат да ползват безплатна медицинска помощ в обществените болници от 1 септември тази година, предвижда наскоро приет от правителството в Мадрид закон. Документът налага големи ограничения на незаконните емигранти до общественото здравно осигуряване, писаха местните медии. Безплатна ще остане само спешната помощ, проследяването на бременност, раждането и следродилните грижи, както и здравната помощ за непълнолетните. 

Лекарите обаче се обявиха против новите разпоредби, които трябва да влязат в сила от тази есен. Медиците са категорични, че ще продължат да оказват безплатна медицинска помощ на нелегалните имигранти. Почти 900 лекари са се подписали под манифест, в който се ангажират да "продължат да лекуват своите пациенти, които нямат установен статут". "Лоялността ми към моите пациенти не ми позволява да не изпълня етичния и професионалния си дълг,и да ги изоставя", се казва в текста на декларацията. По този начин те влизат в т.нар. "Движение на несъгласните", създадено преди месец от испанската Асоциация за семейна и обща медицина, в която членуват 19 500 души.

Че една фашистка държава (а Испания е точно такава, поне докато не осъди официално режимът на Франко и не даде право на самоопределение на поробените от нея народи и общности) отказва безплатно (което до голяма степен означава и отказ въобще) здравеопазване на „нелегални” имигранти, е напълно логично и в съзвучие с „евро-атлантическите ценности” на ЕС и САЩ. Това, което е по-съществено в съобщението, е примерът, който дават испанските лекари – те отказват да се превърнат (да бъдат превърнати) в търгаши на здраве (за разлика от повечето от българските им колеги) и продължават да отстояват Хипократовата клетва, оказвайки медицинска помощ на всеки един човек, независимо дали той е „легален” или „нелегален”, бял или черен, свой или чужд. Така, както това правеше Че Гевара.

Вижте още:

Испанските медици: Общественото здравеопазване не се продава, а се защитава
http://actionredbg.blogspot.com/2012/11/Ispanskite-medici-Obshtestvenoto-zdraveopazvane-ne-se-prodava-a-se-zashtitava.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар