събота, 15 септември 2012 г.

Онкоболни се спасяват с лекарства от Турция и Македония



Онкоболни са принудени да купуват лекарства от Турция или Македония, за да не останат без лечение. Караме близките си да ни търсят препарати за химиотерапия от чужбина, защото тук не ги доставят, оплака се Елена Кръстева, чийто син е с раково заболяване. Всяко забавяне или липса на терапия води до сериозни усложнения, казва Елена. Тя твърди, че не е единствената, която е поставена в абсурдната ситуация да обикаля за медикамент, който трябва да осигури държавата.

При нас липсват 13 лекарства­ за химиотерапия и обезболяващи, потвърди директорът на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Калин Калинов. За някои не можем да сключим договор, тъй като след голяма процедура една от фирмите обжалва. За други 3 групи медикаменти не се е явил нито един участник, заради занижени цени от Комисията към МЗ. Няма дори БЦЖ, която е известна като ваксина срещу туберкулоза, но се използва и в онкологията. За нея успяхме да намерим доставчик, но не знаем докога ще ни стигнат бройките, коментира д-р Калинов.

Голям проблем е липсата на Флуорацил, Метотрексат, Винкристин. В страната ни няма доставки заради затруднения в производството на чуждите производители. Химотерапевтиците се използват за лечение на рак на гърдата, остра лимфоцитна левкемия, на дебелото черво.

Този проблем трябва да се реши на национално ниво, коментира директорът на КОЦ. Опитваме се да намерим варианти, като минаваме към пряко договаряне. Успяваме да осигурим доста от лекарствата. Аз не приемам чиновническия подход да стоя и да чакам. Не можем да наказваме болните. Те не могат да чакат, казва д-р Калинов. В Онкото вече е направена нова система, която следи какви препарати има в наличност и кога могат да свършат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар