вторник, 4 септември 2012 г.

Пишман национализмът оскверни и паметника на Щросмайер в София



На 3 септември e осквернен паметникът на Йосип Щросмайер в София. Надраскан е с надписи, които изразяват етническа и религиозна омраза Освен това, надписите са написани неграмотно.  Това алармираха от Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”. Паметникът се намира на едноименната улица в столицата и е издигнат в памет на човека финансирал издаването на сборника „Български народни песни” на братята Димитър и Костадин Миладинови. Сборникът е издаден през 1861 година в Загреб.  

„Не смятам в близките няколко дни да предприемам някакви действия за изчистване. Нека да видим какво представляваме”, казва Трифон Павлов, председател на сдружението. То работи за запазването на националната историческа памет. С помощта на много други организации Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” възстанови в Централни софийски гробища гроба на Пейо Яворов и на други дейци на освободителното движение в Македония и Одринско.

Издигнатият през 2006 г. паметник е израз на голямата народна благодарност и признание към живота и делото на Щросмайер в полза на родината ни.

Йосип Щросмайер е роден през 1815 г. в Осиек, Хърватия. С негови средства са били построени параклисите в Лорето и в Рим за прослава на славянските просветители св. Кирил и Методий. Епископът дарява 70 000 тогавашни гроша за отпечатването на сборника „Български народни песни” на братя Миладинови, които загиват мъченически за българщината в цариградска тъмница.



Няма коментари:

Публикуване на коментар