неделя, 23 септември 2012 г.

На Световния ден срещу фракинга – демонстрации в България и по света

На 22 септември освен Деня на независимостта на България, отбелязахме и Световния ден срещу фракинга. В над 500 града по земното кълбо хората протестираха срещу шистовия газ. У нас демонстрации имаше в София, Добрич, Шумен и Крумовград и други градове.

Това се случи, за да си припомним последния всенароден протест, на който излязохме в цялата страна обединени в защита на нашата земя и извоювахме победа. Да отбележим нашия успех, подкрепяйки продължаващата борба срещу фракинга в останалите държави по света! В деня, в който ние, българите, празнуваме своята Независимост, нека пожелаем на света и той в скоро време да отпразнува своята независимост от фракинга!



В София митингът започна с раздаването на парчета погача, за да се напомни, че благодарение на силната обществена реакция в България беше въведен мораториум на добива по метода хидравлично разбиване и така бяха спасени от екологично замърсяване едни от най-плодородните български земи – Добруджа.


Протестиращите изразиха своите опасения във връзка с решението депутати от българския парламент да обикалят европейски страни, където се осъществява добив на шистов газ.

Те поискаха всички проучвания на полезни изкопаеми да бъдат проверявани на практика, а не само по документи.

Митингът беше организиран в градинката между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Народното събрание от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване.


Подобен протест се състоя и в Добрич, където поддръжници на каузата за пълната забрана за проучване и добив на шистов газ чрез метода на хидравличното разбиване раздаваха хляб в централната част на града.

Хората поискаха действащият мораториум върху добива на шистов газ в България да стане закон.

"Хлябът е символ на чистата земя и ние решихме, че това е най-добрият начин да пожелаем на нашите съграждани да сме все така единни в каузата за чиста природа. Защото заедно с правото да я ползваме, ние на първо място имаме и задължението да я пазим с грижата на добър стопанин за бъдещите поколения".


В Крумовград фокусът на събитията беше проектът за златна мина, но имаше и акция срещу фракинга, заедно с хора от Пловдив, София, Крумовград и Гърция. Местните хора в Източните Родопи вече доста време водят борба с концесиите на "Дънди прешъс металс" и засега за района на Крумовград, Момчилград и на други места от планината са създали доста ядове на корпорацията.


В 22 септември в различни точки на планетата, в над 500 града, се организираха множество прояви – протестни шествия, митинги, прожекции на филми, концерти – обединени от идеята фракингът да бъде забранен в целия свят.

Хора от цял свят отправят своя апел към техните правителства и държавни глави да бъде сложен край на извличането на фосилни горива по този доказано разрушителен за природата и вреден за човешкото здраве метод (фракинг – хидравличното разбиване, методът за добиване на шистов газ).

За последните години световното антифракинг движение постигна немалко успехи – наложени бяха мораториуми в отделни щати и в различни по големина населени места в САЩ; в отделни административни райони на страни от Европа (Германия, Швейцария), Австралия и Северна Америка (Канада); работи се по спиране на изграждането на газопроводи, предназначени за пренасяне на добития шистов газ. Временен мораториум съществува и в Румъния, Чехия също е на път да наложи такъв през идния месец.


На фона на тези постижения в световен мащаб, България е светъл пример за останалите страни и народи, които все още водят борба за това фракингът да не бъде прилаган на тяхна територия или да бъде спряна работа на сондите там, където те вече действат.

България е една от единствените две страни в света (другата е Франция), където, след гласуване от Парламента, е въведена Безсрочна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на държавно ниво.

Това бе постигнато през януари 2012 г. след вълна от протести из цялата страна. Хиляди будни граждани тогава заявиха своята воля за спасението на плодородната българска земя и водните ни ресурси от въздействието на опасния метод.


Няма коментари:

Публикуване на коментар