неделя, 16 септември 2012 г.

Многохилядни демонстрации в Испания и Португалия


Море от хора заля вчера (15 септември) центъра на Мадрид при протест срещу мерките за затягане на коланите на десния кабинет на Мариано Рахой. И португалците днес излязоха масово по улиците в столицата Лисабон, и още 13 града срещу изискванията на международните кредитори.

Стотици хиляди демонстранти от цялата страна пристигнаха в испанската столица под надслов  „Искат да сринат страната, трябва да ги спрем ”. Те бяха мобилизирани от левите партии и профсъюзите срещу антикризисната политика на правителството на либералната Народна партия. 

Сутринта протестът тръгна в няколко лъча – зелен в защита на образованието, бял – в подкрепа на здравеопазването, черен – на държавните служители, оранжев – на пенсионерите. Недоволството е срещу плановете на правителството да икономиса 102 милиарда евро до края на 2014 година, за да намали бюджетния дефицит.

Събралите се в центъра на испанската столица поискаха провеждане на референдум, за да принудят правителството да промени своята политика, разглеждана от синдикатите като нарушение на правата на трудещите се. 

„Представителните организации на испанската общественост настояват срещу опитите на правителството да се бори с икономическата криза за сметка на трудещите се”, заяви председателят на профсъюза „Работен комитет” Игнасио Фернандес Тошо. 

За да се справят с бюджетния дефицит испанските власти лишиха служещите от 13-та заплата, замразиха пенсиите, повишиха ДДС и съкратиха разходите за образование и за медицински услуги. 

Под надслов „Тройката кредитори да върви по дяволите” се изля общественият гняв и в Португалия. Ропотът се засили, след като правителството прие тази година ново увеличение на данъците и догодина предвижда да повиши осигурителната тежест за сметка на работника от 11 на 18 процента.



Няма коментари:

Публикуване на коментар