сряда, 26 септември 2012 г.

Испанският народ: „Рано или късно ще има революция, иначе всичко ще се срине”. Властта отвръща по фашистки



Испанската полиция за борба с безредиците използва палки срещу хиляди протестиращи край парламента в Мадрид, осъждащи намаляването на държавните разходи, предаде АФП.

Полицаите са използвали и гумени куршуми срещу демонстрантите, след като те опитали да премахнат металните заграждения около сградата на долната камара на парламента – Конгрес на депутатите.


От службата за спешна помощ съобщават за най-малко 14 пострадали, като един човек е със сериозно нараняване на гърба. Има и задържани.

На протеста, организирани чрез Интернет, се отзоваха хиляди хора, които се струпаха на площад  „Нептун” близо до парламента. Те искаха да направят жива верига около зданието, за да протестират срещу намерението на правителството да представи нов пакет от мерки за икономии, включени в бюджета за 2013 г., предаде Ройтерс. Сблъсъците започнаха привечер, докато силите за борба с безредиците и конна полиция се опитаха да разчистят периметъра около сградата на парламента.


„Оставка на правителството” и „По-малко полиция, повече образование” скандираха демонстрантите, преди началото на сблъсъците. В проявата участват предимно млади хора, недоволни от кризата, която според тях е  „похитила” демокрацията.

Движението на  „възмутените” от цялата страна организира шествиетото около сградата на парламента. Протестът се охраняваше от над 1500 полицаи. Повод за недоволството са поредните тежки икономии, наложени от правителството. Консервативното правителство на премиера Мариано Рахой се опитва да съкрати допълнително бюджетните разходи чрез намаляване на пенсии, въвеждане на данък върху сделки с ценни книжа,  „зелен данък” върху вредните емисии и премахване на някои данъчни преференции, посочва Ройтерс. 


„Протестирам срещу всичко  –  високите данъци, липсата на работни места... знам ли, истината е, че всичко ме дразни”. „Трябва да има промяна. Ситуацията е ужасна, не може да продължаваме така. Рано или късно ще има революция, иначе всичко ще се срине”, коментираха демонстранти.


Организаторите на протеста извозват с автобуси хора от цялата страна. Властите от няколко дни предупреждават, че законът предвижда от 6 до 12 месеца затвор за демонстрации,  „нарушаващи” функционирането на парламентарните институции.

Социалното напрежение се разраства и заради колебанията на правителството, дали да поиска спасителен заем от Европейския съюз.


Вижте още:

Многохилядни демонстрации в Испания и Португалия
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Mnogohilyadni-demonstracii-v-Ispania-i-Portugalia.html

В Испания арестуват, ако храниш бедните
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/V-Ispania-arestuvat-ako-hranish-bednite.html

Лекарите в Испания отстояват правото на безплатно здравеопазване за имигрантите
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Lekarite-v-Ispania-otstoyavat-pravoto-na-bezplatno-zdraveopazvane-za-imigrantite.html

Протест в солидарност с испанския народ – 24 юли 2012
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/24-2012.html

Испания: Ултраси взеха участие в миньорски протест и сблъсъци с полицията
http://actionredbg.blogspot.com/2012/06/blog-post_08.html

Испания и нейните деца – кръв, садизъм, капитализъм
http://actionredbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_1394.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар