петък, 21 септември 2012 г.

Откриха паметник на нацистките палачи в латвийски град



Местните власти в латвийския град Бауска, намиращ се на юг от Рига, са открили паметник на три батальона от наказателния латвийски легион от Вафен СС, съобщава RBC.

На паметника е поставен кратък надпис, в който се казва, че монумента е посветен на „защитниците на Бауска срещу Втората Съветска окупация" и „Латвия е за латвийците".

Според „Вести", това е първият паметник, посветен на наказателния легион в Балтийските държави. Нацистите използваха батальоните през Втората световна война за унищожението на стотици цивилни граждани в района Псков в Русия, Брест в Беларус и близо до Днепропетровск.

Местни активисти за човешките права от Асоциацията срещу Нацизма вече поискаха паметника да бъде съборен или да бъде преместен в гробище. Представителите на организацията обявиха, че официалната власт не трябва да позволява да се възхвалява нацизмът.

Латвийският СС Легион е създаден през 1943 година по време на нацистката окупация на Латвия. Членове на наказателния отряд са участвали в операции срещу цивилни и партизани. Повечето от легионерите са били убити или заловени от съветските войски по време на войната.

1 коментар:

  1. На къде отиват работите....?Браво, скоро пак ще открием лагерите кучета....!!!

    ОтговорИзтриване