понеделник, 24 септември 2012 г.

Властта поиска данък върху пенсии и депозити



Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов поиска пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД), когато падне таванът им. Предлага и въвеждането на данък върху лихвите от депозити, каквато идея миналата седмица за един ден финансовото министерство потвърди, а часове по-късно отхвърли.

Промените са свързани с проекта за закон за публичните финанси, който днес беше обсъден в цялата страна в Деня на диалога между местна и централна власт по инициатива на националното сдружение на общините. Борис Грозданов беше част от срещата за Столичната община, която се проведе днес заедно с депутати от мнозинството и опозицията с районните кметове в София и зам.-кмета по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

"Различаваме се от другите страни в Европейския съюз (ЕС) по два обекта на облагане - лихвите по депозитите и облагането на пенсиите", каза на срещата Грозданов. Според него единственият аргумент пенсиите в момента да не се облагат е таванът от 700 лева. "Падне ли таванът, вече този аргумент отпада и ще трябва да го въведем, както останалите страни в ЕС."

В момента минималната пенсия е 145 лева, а данъкът общ доход - 10%. Това означава, че ако пенсиите бъдат обложени, данъкът ще е 14.5 лева. От 1 април се очаква повишение на пенсиите също с 10%.

За доходите от депозити депутатът заяви, че мотивът досега да няма данък върху тях е, че ще бъде разкрита банковата тайна. "Това обаче си е наш проблем - на държавата", добави той. Според него е дошло времето "вече да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и влоговете да бъдат предмет на данък".

В следващото си изказване предложи да се върне практиката отпреди десетина години част от данъка общ доход да отива в местните власти. "Не трябва да се въвеждат нови косвени данъци", каза още той. Според депутата парите трябвало да се събират централизирано, а после да се разпределят по общини.

По думите му в момента тежката финансова криза не позволява тази промяна да влезе в проекта за новия закон за публичните финанси. Това е свързано и с децентрализацията на местната от централната власт, за която се говори от години. "В проекта няма такава дума", добави депутатът.

Зам.-изпълнителният директор на сдружението на общините Емил Савов каза пред "Дневник", че по-скоро управителният съвет подкрепя част от парите от данъка да отиват в местния бюджет. Най-удачен бил вариантът 8 процентни пункта да се събира от държавата, а всяка община да преценява дали и колко да събира до останалите 2 пункта.

Идеите за облагане с данък общ доход на пенсии и лихви по депозити на физическите лица не е нова. Последно такива предложения имаше през 2010 г. на министъра на финансите Симеон Дянков като антикризисни мерки. Тогава обаче не бяха приети след срещи с ръководителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар