петък, 7 септември 2012 г.

Израелската армия: Убий дете, за да не пострадаш сам!



За престъпленията на израелската армия над цивилни палестински граждани се знае твърде малко. Още по-малко пък за издевателствата над деца. Наметалото на мълчанието повдига една правозащитна организация.

Насилието срещу деца в окупираните палестински територии отдавна е ежедневие, включително и за най-малките и най-беззащитните сред тях. В доклад на правозащитната организация "Breaking the Silence" израелски войници описват как са измъчвали деци и младежи, в повечето случаи като наказание за малки провинения.

"Детето, което лежеше на земята и молеше да бъде пощадено, беше на девет години. То се молеше за живота си под дулото на зареден автомат. Това оставя следи за цял живот" – така един бивш израелски войник описва свое приживяване от 2007 година. Неговите показания са част от доклад от 72 страници, представен от правозащитната организация "Breaking the Silence".


За един камък – разстрел

В доклада са събрани показанията на 47 бивши израелски военни, които описват ежедневния подход на израелската армия към децата и младежите в окупираните палестински територии. Там насилието си остава ежедневие. Включително и срещу деца: бият ги, изтезават ги, арестуват ги с повод и без повод, подлагат ги на всякакви унижения. Нерядко тези "наказания" са ответна реакция на израелските войници  –  заради това, че са били замеряни с камъни например.


Цитираният в доклада израелски войник има сходни оправдания: "Ако не бяхме навлезли в селото, на следващия ден щяха да хвърлят по нас камъни и някой от войниците можеше да бъде ранен или дори убит". Бившите израелски военнослужещи описват и как израелската армия е използвала деца като живи щитове. Една практика, която Върховният съд в Израел още преди години обяви за незаконна. Въпреки това командирът на израелската военна част обяснил на войниците: "Знам, че това е налегално, но предпочитам да загине детето или майка му, вместо някой от моите войници."


Страхът в детските очи

Правозащитната организация "Breaking the Silence" остро критикува морала на израелските военни. Израел е подписал конвенцията на ООН за правата на децата, но израелските въоръжени сили я заобикалят, третирайки палестинските деца и младежи като пълнолетни. "Когато за първи път насочиш автомат срещу петгодишно дете, се чувстваш зле и си мислиш, че това не е правилно", пише един войник за ежедневието си на Западния бряг на река Йордан. "Но всичко се променя, когато започнат да те замерят с камъни. Когато преминаваме покрай някое училище, винаги ни замерят с камъни", допълва той.


Палестинските деца възприемат израелската армия като постоянна заплаха. Един запасняк описва следния инцидент от 2006 година: Неговата част изградила пропускателен пункт, на който един от войниците заговорил едно палестинско дете. "Попита го само какво учи и всъщност нямаше никаква зла умисъл. Но детето почти са напика от страх. Колегата просто се шегуваше, а детето изпитваше смъртен страх", разказва войникът.


Израелската армия посреща критиките на правозащитните организации с неразбиране. Говорител на въоръжените сили заяви, че правозащитниците правели опит да представят армията в лоша светлина. Въпреки това "Breaking the Silence" възнамерява да разпространи доклада си в израелските училища. По този начин следващото поколение израелски войници щели да бъдат подготвени за суровата действителност в окупираните територии.


 Източник: Дойче веле


6 коментара:

  1. Евреиското посолство и Мосад ще ви спрът кранчето,щом защитавате макар и мнимо палестинската кауза.Евреиският посланик няма да бъде така щедър както е бил до сега към вас и тогава ще трябва да правите отново свирки на евреите.Та малко ли свирки му правихте, че да се опитва да забрани международната конференция и Луков марш?Винаги коментирате външни не касаещи нас проблеми,но никога не коментирате какво е положението в България.Май след трамвая сте разбрали,че не е безопасно да лаете тука и сега лаете за всичко друго,но не и за вашата жалка участ. :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Свирки на ционистите правиш само ти и твоите българофобски приятели. Интересно как ти отбягват новините за България в блога, явно когато прочетеш за проблемите на българския народ така се отвръщаваш,че очите и мозъкът ти спират да работят.

    ОтговорИзтриване
  3. Кого наричаш българофоб бе комуне,продажно на чужди господари?Вие и вашите дядовци избихте цвета на българската интелигенция по заповед от евреиските сатрапи в СССР.За малко власт и пари избихте над 300.000 българи и поробихте и съсипахте българският народ.Крадеца вика: дръжте крадеца и комунягата българофоб,нарича патриота със същата дума.Нямам думи,просто нямам думи,но вашият край е ясен,а до тогава лъскайте бастуна на чичко Давид.

    ОтговорИзтриване
  4. Чичо "давид" ти плаща на теб бая парички, за да пишеш коментари по цял ден във форумите. Нещастно мизерно човече без личен живот и безкрайна преданост към ционизма и чичо Сам.

    ОтговорИзтриване
  5. Смешни сте,и ела ми го кажи на живо,не се крий зад компа чифутски помияр.Все пак аз си искарвам парите с труд,а не като вас,който получавате пари от евреиските ви родители или от вашето посолство.Нали с вашият посланик сте дупе и гащи???Идва Луков марш и пак ще цункате хуя му за да му се молите да ни спре.Но уви, вашата съдба е под нашите крака!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Очевидно предано се трудиш срещу враговете на БСП и ционизма...

    ОтговорИзтриване